Choď na obsah Choď na menu

Virtuálna realita

17. 4. 2016

images--1-.jpgČo je to Virtuálna realita ?

je to zariadenie ktoré sa po vložení smartphonu alebo po pripojení na počítač stáva veľkoplošnou obrazovkou. Zariadenie má formu headsetu. V súčasnosti sa stáva virtuálna realita viac a viac populárnejšou. Preto sa niektorí výrobcovia smartphonov začali pretekať kto z nich navrhne a vyrobí najlepšiu, najľahšiu a najkrajšiu. Môžeme povedať že v súčasnosti sa to najlepšie darí firmám HTC a OculusRift. Firma HTC nedávno prišla zo svojou virtuálnou realitou HTC Vive. Zariadenie je bezdrôtovo pripojené na počítač. V rukách hráč drží pohybové ovládače ktorými ovláda svoje pohyby v hre. Zariadenie monitoruje okolie a upozorní vás ak ste príliš blízko steny alebo iným objektom. Deje sa to pomocou senzorov ktoré sú umiestnené na prednej strane zariadenia.       Firma OculusRift zase prišla s novou generáciou ich virtuálnej reality ktorá funguje približne rovnako. Hráč ale nemusí držať pohybové ovládače. 

Inou kapitolou sú virtuálne reality pre smartphony.

Firmy ako Samsung a LG sa môžu pochváliť pekným dizajnom jednoduchou obsluhou a nízkou váhou ich virtuálnych realít. 

No a čo všetko sa dá s takou virtuálnou realitou robiť?

 Vo virtuálnej realite môžete hrať hry, pozerať 360 stupňové videá-filmy, prezerať si sférické fotky a mnohé iné zaujímavé veci.

Ceny týchto zariadení niesu vôbec nízke. Napríklad za HTC Vive si zaplatíte okolo 850 eur. Za Oculus 650 eur. Verzie pre mobilné telefóny majú prijateľnejšie ceny Samsung VR zoženiete za cenu okolo 350 eur. Pre tých ktorý nechcú vyhadzovať peniaze za "zbytočnosti" je tu možnosť spraviť si podľa internetového návodu spraviť si doma vlastnú virtuálnu realitu za cca 10 eur jej názov je GOOGLE Cardboard. Myslelo sa ale aj na tých menej zručných GOOGLE Cardboard sa dá objednať už hotová za podobnú sumu.

 

Náhľad fotografií zo zložky Virtuálne reality

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.